Bygg- och anläggningsprogrammet

Husbyggnad

Bygg och anläggningsprogrammet har fyra yrkesutgångar: Du kan välja mellan anläggare, murare, plattsättare och träarbetare. Vi lär ut grunderna i att bygga, underhålla och renovera hus av och i olika material, men framförallt med trä som grundmaterial. Under det första året får du prova på olika yrken och därefter väljer du en yrkesutgång.

På Bygg och anläggningsprogrammet har du minst 15 veckors APL (Arbetsplatsförlagt Lärande).

Arbetsmarknad

Efterfrågan på yrkesutbildade ungdomar i byggbranschen är stor och möjligheten till arbete inom byggbranschen ser bara ut att öka i framtiden. Du kan läsa mer om yrken i byggbranschen här. 

Efter tre år på bygg och anläggningsprogrammet är du klar att ta jobb som lärling under ca två år med lärlingslön och efter det har du rätt till ett yrkesbevis för respektive yrke som du valt.

Fortsatta studier

Man har möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet och efter avslutad utbildning har du sedan möjligheten att läsa vidare vid högskola eller lämplig Yrkeshögskola (KY).

Ansökan

Du ansöker via SYV på den egna skolan.

Bygg och anläggningsprogrammet tar in sökande som är nationellt behöriga och när programmet är fullt används meritvärde som urval.

Bygg och anläggningsprogrammet